Διαφημιζόμενοι

Αφορολόγητα τα ανείσπρακτα ενοίκια

forologisi-akinitis-periousiasΜε τροπολογία που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ, ενοίκια, τα οποία έχουν παραμείνει ανείσπρακτα, δεν φορολογούνται εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα.

Ουσιαστικά ο ιδιοκτήτης μπορεί με μια απλή αίτηση να δώσει στο Δημόσιο τα «φέσια» από τον νοικάρη για να μην φορολογηθεί επί αυτών. Σημειώνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι «φεσατζήδες» έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και τα ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.Υπενθυμίζεται ότι με συντελεστή 11% για τα πρώτα €12.000 και 33% από €12.000 και πάνω θα φορολογείται το εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων, ακόμη και των ανείσπρακτων που ευτυχώς τώρα εξαιρέθηκαν.

Κατά τα λοιπά, με μια σειρά από άλλες διατάξεις προβλέπεται έκπτωση μόνο 2% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως 31 Ιουλίου καθώς επίσης κι ότι:

  • Οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές στην αγροτική οικονομία, των οποίων προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες.
  • Οι αγροτικές επιδοτήσεις, των οποίων επίσης προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες έως ύψους €12.000. Με την πρόβλεψη αυτή καλύπτεται περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων, επιτρέποντας έτσι να παραμείνει αφορολόγητο το σύνολο του εισοδήματος από επιδοτήσεις της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.
  • Η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες περιορίζεται στο μισό, δηλαδή από το προβλεπόμενο 55%, στο 27,5%.
  • Στις επιχειρήσεις επαγγελματιών πρακτόρων παιχνιδιών πρόγνωσης της εταιρείας Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. παρέχεται η δυνατότητα ποσοστού έκπτωσης επί των πραγματοποιούμενων ακαθάριστων πωλήσεων τους ως πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων, καθώς δεν προβλέπεται η δικαιολόγηση δαπανών που συνδέονται με τον τρόπο λειτουργίας τους.
  • Στην τροπολογία προβλέπονται επίσης, μεταξύ και άλλων ρυθμίσεων, μέτρα, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση έως 100 δόσεις φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, σε βάρος των οποίων έχει επιβληθεί κατάσχεση στα χέρια των πιστωτικών ιδρυμάτων.
  • ered.gr