Διαφημιζόμενοι

Ευσεβής πόθος η μείωση αντικειμενικών αξιών

Δεν είναι εφικτή η μείωση των αντικειμενικών αξιών, υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μια θέση που αναμένεται να συζητήσει και ο υπουργός στα μέσα της εβδομάδος με την τρόικα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες «εάν προσεγγίσουν τις εμπορικές θα δημιουργηθεί τεράστια τρύπα στα έσοδα, που δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από την φορολόγηση των αγροτεμαχίων».

Το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, έχει ετοιμαστεί και θα δοθεί για συζήτηση στη τρικομματική επιτροπή και στη συνέχεια στα υπόλοιπα κόμματα, με στόχο να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι το ζήτημα της ΕΡΤ, αναμένεται να δρομολογηθεί χωρίς απρόοπτα μέχρι τα μέσα της εβδομάδος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Το φιάσκο της ΔΕΠΑ, -που το πρωθυπουργικό περιβάλλον φορτώνει εξ' ολοκλήρου στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ

- αναμένεται να δρομολογήσει σύντομα εξελίξεις στη λειτουργία του Ταμείου, καθώς και η τρόικα δεν συζητάει δραστική απόκλιση από τους στόχους του 2013, ζητώντας την επιτάχυνση των διαγωνιστικών διαδικασιών στα ακίνητα.

Όμως τα νούμερα ούτε έτσι βγαίνουν.

Το Ελληνικό έχει μπει στο συρτάρι, η Αφάντου πάει για νέα προκήρυξη, ο Αστέρας χάνει από τη λάμψη των μνηστήρων του και την... αρχαιολογία, και μένει το sale & lease back που ξεκίνησε με στόχο Βενιζέλου τα €2 δισ. για να φαντάζουν σήμερα τα €200 εκατ. ως τεράστια επιτυχία, λόγω ποιότητας χαρτοφυλακίου και αποδόσεων (διψήφιων) που συζητούν τα επενδυτικά σχήματα που κατέβηκαν στο διαγωνισμό.

Εναγωνίως η ΕΤΑΔ προσπαθεί να συμβάλλει με τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, αν και τα νούμερα αυτά είναι «αστεία» σε σχέση με αυτά που αναζητούνται, ενώ το σύστημα των δημοπρασιών έχει μπει στο μικροσκόπιο των νομικών υπηρεσιών για να αποτραπούν πιθανές παρασπονδίες που θα εξέθεταν την εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου.

Μιλώντας για νούμερα, το υπουργείο επεχείρησε την εβδομάδα που πέρασε να αυξήσει τα έσοδα από τα αστικά ακίνητα, σε μια προσπάθεια διεύρυνσης της φορολογητέας ύλης βάζοντας το ΤΕΕ να ορίσει ελάχιστη τιμή κόστους κατασκευής ανά περιοχή και είδος ακινήτου. Η δε επιτροπή επεξεργασίας του νέου συστήματος αντικειμενικών αξιών επεξεργάζεται τις τιμές ζώνης στη νέα δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο να αυξηθεί η φορολογία στην περιφέρεια.

Οι όποιες αλλαγές γίνουν στις αντικειμενικές τιμές δεν θα διαφοροποιήσουν δραστικά τις αξίες των ακινήτων παρά μόνο σε ελάχιστες περιοχές, που δεν θα έχουν επίπτωση στο σύνολο των φόρων που θα κληθούν να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες.

Στο σημείο αυτό ασκείται και έντονη κριτική από την αγορά καθώς η προσπάθεια διαχωρισμού του φόρου των ακινήτων από το φόρο του πλούτου δημιουργεί ανισομερή κατανομή βαρών μεταξύ των φορολογουμένων πολιτών. Σε σημείο που νομικοί να διαβλέπουν εμπλοκές με το ΣτΕ.

Πάντως η επιχειρηματική κοινότητα θεωρεί ότι η φορολογία των ακινήτων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά, αλλά pπρέπει να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα που θα είναι διακριτό σε κάθε υποψήφιο επενδυτή ότι η φορολογική επιβάρυνση που θα κληθεί να υπολογίσει επενδύοντας, να μην κρύβει εκπλήξεις και πολλαπλές χρεώσεις.

Πηγή: ered.gr