Διαφημιζόμενοι

Στο μισό ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων

forologisi-akinitis-periousiasΔραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα από το καλοκαίρι προαναγγέλλει με αποκλειστική του δήλωση στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

«Η μείωση της φορολογίας στις αγοραπωλησίες των ακινήτων βρίσκεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την τόνωση της κτηματαγοράς», δηλώνει ο υπουργός.

Ελαφρύνσεις στο κόστος για την απόκτηση ακινήτων με μείωση στο μισό του φόρου μεταβίβασης και την πλήρη κατάργηση των αμοιβών δικηγόρων στη σύνταξη των συμβολαίων προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την τόνωση της «χειμαζόμενης» κτηματαγοράς. Η νέα ρύθμιση, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει λάβει το «πράσινο φως» από την τρόικα, θα συνδυασθεί με τις επικείμενες αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.

Πέραν της μείωσης κατά 50% των συντελεστών του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η πτώση του συντελεστή ΦΠΑ 23% που επιβάλλεται σήμερα στις μεταβιβάσεις ακινήτων με άδεια οικοδομής μετά την 1-1-2006 αλλά, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, «υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος» λόγω των επιφυλάξεων της τρόικας και της δημοσιονομικής στενότητας.

Το σχέδιο για τις αλλαγές στην αγορά ακινήτων, στο οποίο έχει καταλήξει το οικονομικό επιτελείο έπειτα από τις εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, προβλέπει μείωση των υφιστάμενων συντελεστών του φόρου μεταβίβασης κατά 50%, δηλαδή στο 4% από 8% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου μέχρι 20.000 ευρώ και στο 5% από 10% για το ποσό πάνω από τις 20.000 ευρώ. Ετσι με το νέο καθεστώς αν κάποιος αγοράσει ακίνητο συνολικής αξίας 150.000 ευρώ θα καταβάλει για φόρο μεταβίβασης το ποσό των 7.519 ευρώ ενώ με το σημερινό καθεστώς θα πληρώσει 15.038 ευρώ.

Πηγή ethnos.gr