Διαφημιζόμενοι

Χρωστάς; Δώσε το σπίτι σου

house and moneyΑνοίγει ο δρόμος για τη δυνατότητα εκχώρησης στο δημόσιο, ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας οφειλετών με στόχο τον συμψηφισμό με τα χρέη που έχουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ιστοσελίδα ered.gr το υπουργείο Δικαιοσύνης προτίθεται να φέρει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία όσοι χρωστούν στο δημόσιο, προκειμένου να γλιτώσουν τη φυλακή θα μπορούν να βάζουν ενέχυρο την περιουσία τους. Κι έτσι, θα μπορούν να εξοφλούν τα χρέη τους με την ακίνητη περιουσία, χωρίς να οδηγούνται στη φυλακή. Βεβαίως, το υπουργείο διευκρινίζει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα αφορά κάποιες περιπτώσεις.Το θέμα ξεκίνησε έπειτα από την έκκληση που είχε κάνει ο μέχρι πρότινος φυλακισμένος Λάκης Γαβαλάς ο οποίος ζητούσε να του κατάσχει το δημόσιο τα ακίνητα που κατέχει στην Κάντζα (κτίριο γραφείων και show room) και στο Κολωνάκι (διαμέρισμα) αλλά και τη βίλα στη Μύκονο. Ετσι θα εξοφλούσε τα χρέη του προς το Δημόσιο που αγγίζουν τα 20 εκατ. ευρώ.Ο υπουργός Δικαιοσύνης επικαλέσθηκε τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για το ποινικό αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και του νόμου 3943/2011 για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που προβλέπει ότι με την παροχή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής του χρέους, αναστέλλεται η ποινική δίωξη για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση, εφόσον ο οφειλέτης είναι συνεπής με τους όρους της. Το αξιόποινο εξαλείφεται οριστικά  σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης.

Βεβαίως, για να μπαίνει ενέχυρο κάποιο περιουσιακό στοιχείο θα πρέπει τα βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη να υπερβαίνουν το κατά νόμο ελάχιστο όριο, αλλά και να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των οφειλών.Τη δυνατότητα να συμψηφίζονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη με εκχώρηση ακίνητης περιουσίας, έχει ζητήσει επανειλημμένα και η ΠΟΜΙΔΑ καθώς όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν τους υπερβολικούς φόρους.

To πιθανότερο σενάριο, σε περίπτωση που κάποιος θέλει συμψηφίσει τα χρέη του δίνοντας κάποιο ακίνητο, είναι ότι η εκτίμηση του ακινήτου να γίνει βάσει της αντικειμενικής του αξίας την οποία μπορείτε να βρείτε από εμάς! Οπότε αν χρωστάτε και σκέφτεστε να ξεφορτωθείτε κάποιο ακίνητό σας που δεν σας αποδίδει έσοδα (π.χ. είναι ξενοίκιαστο), με 5 ευρώ θα μάθετε άμεσα την αντικειμενική του αξία συμπληρώνοντας τη φόρμα από εδώ http://www.antikeimenikes-aksies.gr/index.php/prosdiorismos-antikeimenikhs-aksias