Διαφημιζόμενοι

Νέα σενάρια για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

forologisi-akinitis-periousiasΣπάνε το κεφάλι τους στο Υπουργείο Οικονομικών πώς να εφαρμόσουν τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι συντελεστές φορολόγησης από 33 που αρχικά είχαν ανακοινωθεί θα είναι 20 για τα αστικά ακίνητα και 10 για τα αγροτεμάχια. Θα ξεκινούν από 2,3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ το τ.μ. και φθάνουν τα 14 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ το τ.μ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, για τον προσδιορισμό του φόρου έχει προστεθεί εκτός από την τιμή ζώνης και του συντελεστή παλαιότητας και συντελεστής ορόφου, ενώ θεσπίζονται και συντελεστές απομείωσης καθώς και βοηθητικών χώρων. Το μέγεθος της επιφάνειας μπορεί να απομειωθεί (με βάση τους αντίστοιχους συντελεστές) εφόσον πρόκειται για κτίσματα ειδικών χρήσεων (θα εκδοθεί υπουργική απόφαση).

Συντελεστές ορόφου
- Υπόγειο, συντελεστής 0,98
- Ισόγειο και 1ος, συντελεστής 1,00
- 2ος και 3ος, συντελεστής 1,02
- 4ος και 5ος, συντελεστής 1,04
- 6ος και άνω, συντελεστής 1,06

Σε περίπτωση που το ακίνητο καταλαμβάνει περισσότερους από έναν όροφο, ως συντελεστής ορόφου λογίζεται εκείνος του υψηλότερου ορόφου. Για τις μονοκατοικίες ο συντελεστής ορόφου ανέρχεται στο 1,02 και για τους βοηθητικούς χώρους σε 0,1.

- Για τα ημιτελή κτίσματα εφαρμόζεται συντελεστής ημιτελών κτισμάτων (ΣΗΚ) ίσος με 0,5, για περίοδο μέχρι πέντε έτη από την έκδοση της οικοδομικής αδείας. Ως ημιτελές νοείται το κτίσμα προ του σταδίου των επιχρισμάτων, όπως βεβαιώνεται από αρμόδιο πολιτικό μηχανικό ή αρχιτέκτονα.

Θα προβλέπονται επίσης κι εξαιρέσεις για τους οικονομικά ασθενέστερους και συγκεκριμένα εξαιρεί από τον φόρο όσους έχουν εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ

Σύμφωνα με το Εθνος για τα αγροτεμάχια, το ποσό που θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 10 ευρώ ανά στρέμμα θα κληθούν να πληρώσουν από το 2014 οι ιδιοκτήτες. Για τις καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις, ο φόρος θα κυμαίνεται στα 4-6 ευρώ (θα είναι χαμηλότερος για τους κατ' επάγγελμα αγρότες), ενώ στα παραθαλάσσια "φιλέτα" θα φτάνει και τα 40 ευρώ ανά στρέμμα.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράξει 2,9 δις ευρώ από το νέο φόρο που θα ισχύσει από το 2014.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει:

"Κερδισμένους" αλλά κυρίως χαμένους ιδιοκτήτες θα δημιουργήσει η εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΑ) το 2014, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που διέρρευσε στη δημοσιότητα και έχει οξύτατο εισπρακτικό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, για τα μικρής και μεσαίας αντικειμενικής αξίας ακίνητα υποτίθεται ότι ο φόρος θα είναι μειωμένος σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς, ενώ αντίθετα θα αυξηθεί η φορολογία για τα ακίνητα σε περιοχές με υψηλή αντικειμενική αξία.

Το τελικό ισοζύγιο σε σχέση με τη διπλή φορολογία των προηγουμένων ετών διαφέρει ανά ιδιοκτήτη, μεγάλοι χαμένοι όμως φαίνεται ότι θα είναι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και ξενοίκιαστων (μη ηλεκτροδοτούμενων) επαγγελματικών ακινήτων και κατοικιών που ως τώρα πλήρωναν μόνον ΦΑΠ και οι ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων που ως τώρα απαλλάσσονταν εντελώς από τη φορολογία.

Το νεότερο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει 20 φορολογικούς συντελεστές ανά τ.μ. για τα αστικά ακίνητα και τα οικόπεδα εντός σχεδίου και 10 συντελεστές για τα αγροτεμάχια. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο τελικός φόρος προκύπτει και από άλλους προσδιοριστικούς παράγοντες ανάλογα με το είδος του ακινήτου.

Στόχος είναι η είσπραξη το 2014 περίπου 2,9 δισ. Ευρώ, για την επίτευξη του οποίου θα βεβαιωθεί σημαντικά μεγαλύτερο ποσό. Αλήθεια έχουμε στη χώρα μας αρκετές φυλακές για να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τέτοιους νόμους; Μάλλον όχι, για αυτό άλλωστε προωθούν πλέον και τη κατ’ οίκον έκτιση ποινής.