Διαφημιζόμενοι

Αποχή συμβολαιογράφων από υπογραφή αγοραπωλητηρίων συμβολαίων

forologisi-akinitis-periousiasΑποχή από την σύνταξη και υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων πώλησης ακινήτων, υπαγομένων στο φόρο υπεραξίας, αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, «ο επιβαλλόμενος στις μεταβιβάσεις ακινήτων λόγω πωλήσεως, φόρος υπεραξίας, με την συγκεκριμένη διαδικασία που θεσμοθετήθηκε:
α) είναι ανεφάρμοστος στην πράξη λόγω των ατελειών του  και
β) εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τα φορολογικά συμφέροντα του πωλητή – φορολογούμενου».
Σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή, η αποχή θα διαρκέσει μέχρι τη λήψη οριστικών αποφάσεων από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
«Θεωρούμε, ότι μετά από τις επαφές που είχαμε και την εποικοδομητική συνεργασία μας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εντός των ημερών θα επιλυθεί το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον φορολογούμενο πολίτη, καταλήγει η ανακοίνωση των συμβολαιογράφων.
Μπράβο στους συμβολαιογράφους που ασκούν επιτέλους κάποια πίεση στους άσχετους που βγάζουν νόμους στο πόδι.
Ας ελπίσουμε ότι οι αρμόδιοι θα αναλογιστούν τα θέματα που ανακύπτουν με την επιβολή του φόρου υπεραξίας και θα βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους.
Και για να υπενθυμίσουμε τι είναι ο φόρος υπεραξίας, είναι ο από 1/1/2014 φόρος που επιβλήθηκε σε πωλητές και τους υποχρεώνει να πληρώσουν φόρο 15% επί της διαφοράς της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης ενός ακινήτου.