Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, με την αρμόδια επιτροπή να παραδίδει το έργο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πριν από το τέλος του επόμενου μήνα. Οι αντικειμενικές αξίες θα αναπροσαρμοσθούν ανά περιοχή και ανά ζώνη και όχι οριζόντια, ενώ οι νέες τιμές της εφορίας υπολογίζεται να τεθούν σε ισχύ το αργότερο την 1η Ιουλίου. Η αρμόδια επιτροπή έχει επεξεργαστεί τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας καθώς και στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εφορίες, τα επιμελητήρια και άλλοι φορείς σε ολόκληρη τη χώρα.
Το οικονομικό επιτελείο αναμένει τις νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες διατηρούνται αμετάβλητες για περισσότερο από 8 χρόνια, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία και επιβολή του νέου φόρου ακινήτων. Τα άδεια ταμεία δεν αφήνουν περιθώρια στην κυβέρνηση για σημαντικές μειώσεις των φόρων και των επιβαρύνσεων στα ακίνητα, αναφέρουν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών. Όπως όλα δείχνουν ο νέος φόρος θα προβλέπει την είσπραξη εσόδων άνω των 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει την απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από τον νέο φόρο, εκτός από τις πολύ μεγάλες περιουσίες. Ο νέος φόρος θα προσομοιάζει περισσότερο με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) που νομοθετήθηκε το 2008 από την κυβέρνηση της Ν.Δ. επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη. Δηλαδή θα προβλεφθεί ένα αφορολόγητο όριο το οποίο θα αφορά αποκλειστικά και μόνο την πρώτη κατοικία. Στην περίπτωση που η αξία της πρώτης κατοικίας είναι μικρότερη ή ίση με το αφορολόγητο όριο θα απαλλάσσεται πλήρως, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητα που ανήκουν στην περιουσία του φορολογούμενου, δηλαδή τα λοιπά κτίσματα, τα οικόπεδα εντός σχεδίου, τα αγροτεμάχια και οι λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου, θα υπόκεινται κανονικά σε φόρο. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που και η αξία της πρώτης κατοικίας είναι μεγαλύτερη από το αφορολόγητο όριο, τότε θα φορολογείται το τμήμα της αξίας το οποίο υπερβαίνει το αφορολόγητο.
Για παράδειγμα και υπό την προϋπόθεση ότι το αφορολόγητο όριο της πρώτης κατοικίας διαμορφώνεται στα 200.000 ευρώ:
• Φορολογούμενος που κατέχει ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ, το οποίο χρησιμοποιεί ως πρώτη κατοικία, καθώς κι ένα εξοχικό αντικειμενικής αξίας 80.000 ευρώ θα απαλλάσσεται από τον φόρο μόνο για το διαμέρισμα και θα πληρώνει τον φόρο για το εξοχικό.
• Φορολογούμενος που έχει ιδιόκτητη πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 90.000 ευρώ και ταυτόχρονα κατέχει ένα ισόγειο κατάστημα 50 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 80.000 ευρώ κι ένα σπίτι στο χωριό του 70 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 40.000 ευρώ θα απαλλαγεί από τον φόρο μόνο για τη μονοκατοικία και θα πληρώνει τον φόρο για το κατάστημα και το σπίτι στο χωριό.
Ακίνητη περιουσία
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ακίνητη περιουσία που δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας διαθέτει το 74% των ιδιοκτητών. Συγκεκριμένα πρόκειται για 4,1 εκατ. ιδιοκτήτες σε σύνολο 5,5 εκατ. Στον αντίποδα βρίσκονται 492 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 5 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα:
• 5.569.336 είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων (κατοικιών και οικοπέδων εντός αντικειμενικού προσδιορισμού). Η αξία των ακινήτων τους φθάνει στα 520,49 δισ. ευρώ.
• 4.123.258 ιδιοκτήτες ακινήτων ή διαφορετικά το 74% του συνόλου, διαθέτουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας κάτω των 100.000 ευρώ. Η αξία των ακινήτων τους φθάνει τα 160,3 δισ. ευρώ.
• 27.198 είναι οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ.
• 492 ιδιοκτήτες διαθέτουν ακίνητη περιουσία άνω των 5 εκατ. ευρώ. Η αξία των ακινήτων τους ανέρχεται στα 4,1 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η συνολική ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων, των οικοπέδων εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού και των επιχειρήσεων προσεγγίζει το 1 τρισ. ευρώ με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα.
taxheaven.gr