Σε δόσεις και οι αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πανελλαδικό επίπεδο. Η πρώτη «επέμβαση» θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους και με τις τροποποιημένες τιμές σε συγκεκριμένες περιοχές θα γίνει ο υπολογισμός του νέου φόρου ακινήτων του 2016.
Η δεύτερη και ολοκληρωτική αναπροσαρμογή μετατίθεται για τον Ιανουάριο του 2017 με στόχο να ευθυγραμμιστούν οι τιμές της εφορίας με τις εμπορικές τιμές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη αναπροσαρμογή γίνεται και υπό την πίεση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι σε ορισμένες περιοχές οι αξίες ήταν εξωφρενικά υψηλές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Real, θα υπάρξουν μειώσεις που θα κυμανθούν από 5% έως 30% σε περιοχές που έχουν υποτιμηθεί οι εμπορικές τους αξίες ενώ σε περιοχές που οι αντικειμενικές τους αξίες διατηρούνται σε επίπεδα χαμηλά και δυσανάλογα με τις εμπορικές τους αξίες οι τιμές θα αυξηθούν από 5% έως 10%, όπως ο Αγ. Ι. Ρέντης που θα δει αύξηση... 10%, δηλαδή από 750 ευρώ σήμερα σε 825 ευρώ ανά τ.μ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αντικειμενικές θα μειωθούν στις χαρακτηρισμένες ακριβές περιοχές όπως η Εκάλη, όπου η αντικειμενική αξία των ακινήτων φθάνει μέχρι και τα 4.450 ευρώ/τ.μ.
Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση έχει υποστεί το Ψυχικό αφού η αντικειμενική αξία των ακινήτων φθάνει και τα 8.000 ευρώ, καθιστώντας την ως την πιο ακριβή περιοχή της Αττικής.
Υποψήφιες προς μείωση περιοχές είναι αυτές που χαρακτηρίζονται ως περιοχές των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων όπως το Χαλάνδρι, ο Χολαργός, ο Διόνυσος, η Αγία Παρασκευή, η περιοχή του Ζωγράφου, η Καισαριανή, ο Βύρωνας, η Νέα Σμύρνη, αλλά και ο Παπάγος.
Στις περιοχές αυτές η μείωση αναμένεται να κινηθεί στο 15%, ενώ για τον Αλιμο και το Παλαιό Φάληρο αναμένεται να υπάρξει μικρή μείωση στο πλαίσιο προσέγγισης των εμπορικών με τις αντικειμενικές.
Οι περιοχές που θα δεχθούν αυξήσεις βρίσκονται ως επί το πλείστον στην επαρχία. Πληροφορίες της εφημερίδας μιλούν για αυξήσεις από 5% έως 10%. Αυξήσεις όμως θα γίνουν και σε περιοχές με παραθεριστικές κατοικίες σε δημοφιλείς προορισμούς.