Διαφημιζόμενοι

Οδηγός διάσωσης "κόκκινων" δανειοληπτών

pleisthriasmos-380x270Με επίκεντρο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τα μεγάλης αξίας ακίνητα κινούνται οι διαδικασίες πλειστηριασμού από τις τράπεζες. Έχουν γίνει περίπου 500 πλειστηριασμοί με επισπεύδοντες πιστωτικά ιδρύματα και ακόμη τόσοι αναμένονται έως το τέλος του έτους, στην ίδια πάντοτε λογική. Για το 2017, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζιτών, θα γίνουν 6 με 7 χιλιάδες εκπλειστηριάσεις ακινήτων, κυρίως εξοχικές κατοικίες ή εμπορικά ακίνητα, χωρίς να

αποκλείονται και πρώτες κατοικίες των λεγόμενων strategic defaulters.  Τραπεζικά στελέχη διευκρινίζουν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα δεν προχωρούν σε κατασχέσεις για μικρά ποσά, αφού για να έχει νόημα ένας πλειστηριασμός θα πρέπει η οφειλή να υπερβαίνει τις 100 χιλιάδες ευρώ και το ακίνητο να «δικαιολογεί» τα έξοδα της διαδικασίας. Από επιχειρηματική λογική αλλά και μια διάθεση να επιδείξει ο κλάδος κοινωνική ευαισθησία, οι τράπεζες απέχουν από κινήσεις όπως αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας για μικρά ποσά ή χαμηλής αξίας ακίνητα. 

1. Ποιοι μπορούν να τύχουν προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό;    

Μόνο όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις και κάνουν αίτηση υπαγωγής στον νόμο 3869/2010. Η υπόθεση εξετάζεται από το οικείο Ειρηνοδικείο. 

2. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις αυτές;    Ο νόμος περιλαμβάνει δύο κατηγορίες δανειοληπτών:  Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται όσων το εισόδημα ισούται με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, προσαυξημένες κατά 70%.  Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται όσων το εισόδημα είναι ίσο ή μικρότερο από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. 

 3. Ποιο είναι το ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας για τις δύο κατηγορίες δανειοληπτών;    Η αντικειμενική αξία της κατοικίας για την πρώτη κατηγορία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία τέκνα.   Για τη δεύτερη κατηγορία η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο και κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία τέκνα.  (ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΑΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΦΟΡΜΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ. ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

 4. Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο Ειρηνοδικείο, ποια μπορεί να είναι η τύχη ενός δανειολήπτη;    Είτε να υπαχθεί η υπόθεση σε ένα σχέδιο διευθέτησης οφειλών είτε η αίτησή του να απορριφθεί. 

5. Τι προβλέπει το σχέδιο διευθέτησης οφειλών;    Το σχέδιο διευθέτησης οφειλών προβλέπει πως ο οφειλέτης θα καταβάλει το μέγιστο της δυνατότητας αποπληρωμής του και ότι το ποσό που θα πληρώνει είναι τέτοιο ώστε οι πιστωτές δεν θα βρεθούν χωρίς τη συναίνεσή τους σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτή στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης. 

Πηγή: Από την έντυπη έκδοση της  Άννας Δόγα Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.