Διαφημιζόμενοι

Πιο ακριβή από του χρόνου η τακτοποίηση αυθαιρέτου

forologisi-akinitis-periousiasΜόνιμη λύση για το ζήτημα των αυθαιρέτων από τον Ιούνιο του 2020 και μετά, η οποία θα συνδεθεί με την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου ή της ιδιοκτησίας ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, ύστερα από σχετική συνάντηση που είχε με τους προέδρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γ. Στασινό, και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στρ. Παραδιά.
 
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, και ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης.
 
 Έως τότε, θα δοθεί μια νέα - η τελευταία- παράταση |
 
Από τον Ιούνιο του 2020 όποιος δεν έχει τακτοποιήσει το ακίνητό του, θα καταβάλει 20% παραπάνω χρήματα για την τακτοποίησή του. Και για κάθε χρόνο περαιτέρω καθυστερήσεων, θα καταβάλλεται ένα επιπλέον 5%. Δηλαδή για καθυστέρηση ενός χρόνου, θα καταβάλλεται επιπλέον 25%, δύο χρόνων 30%, κ.ο.κ.. «Θεωρούμε ότι η ρύθμιση αυτή είναι δίκαιη και λειτουργική. Δίκαιη, διότι συνδέει το ύψος των χρημάτων που καταβάλλονται, με την ταχύτητα με την οποία κάποιος ιδιοκτήτης σπεύδει να τακτοποιήσει το ακίνητό του” σχολίασε ο υπουργός
 
Η ρύθμιση θα αφορά τα αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί μέχρι την 28η Ιουλίου του 2011 που θεωρείται κόκκινη γραμμή για την ένταξη τους στους ισχύοντες νόμους και δεν θα αφορά την κατήγορία 5 (ακίνητα με μεγάλες αυθαιρεσίες)
 
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός, ο κ. Οικονόμου, η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου η οποία ισχύει ήδη στα νέα κτήρια θα αρχίσει σταδιακά να εφαρμοζεται και στις παλαιότερες άδειες όταν πρόκειται να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και θα μπορεί να γίνεται ανα διηρημένη ιδιοκτησία
 
Δηλαδή όποιος έχει μια διηρημένη ιδιοκτησία και θέλει να κάνει μια μεταβίβαση ή να το νοικιάσει ή οτιδήποτε, θα μπορεί να δημιουργήσει ηλεκτρονική ταυτότητα αποκλειστικά της διηρημένης ιδιοκτησίας του.
Σιγά – σιγά θα προστίθενται και οι υπόλοιπες διηρημένες ιδιοκτησίες και στο τέλος θα έχουμε το συνολικό ακίνητο.

Ο πρώτος που θα θέλει να κάνει μια τέτοια ηλεκτρονική ταυτότητα διηρημένης ιδιοκτησίας θα πρέπει να δηλώσει και το ποσοστό που του αντιστοιχεί σε χιλιοστά επί των κοινοχρήστων και αν υπάρχουν αυθαιρεσίες στα κοινόχρηστα, θα πρέπει να δηλώσει και τα κοινόχρηστα, δηλαδή να υπάρξουν σχετικά σχέδια.
 

Γίνεται μία εξαίρεση για τη στατική επάρκεια, στην περίπτωση της διηρημένης ιδιοκτησίας, για μια πενταετία. Παραμένει όμως η υποχρέωση δήλωσης βεβαίωσης τρωτότητας. Αν η βεβαίωση τρωτότητας αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλημα στατικότητας ή οτιδήποτε άλλο, θα μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία και στο επόμενο στάδιο. 
 
Ένα άλλο σημαντικό είναι ότι οι προβλεπόμενοι, από τη σημερινή νομοθεσία, έλεγχοι των δηλώσεων αυθαιρέτων σε ποσοστό 5% που δεν έχουν ενεργοποιηθεί, θα ενεργοποιηθούν πάρα πολύ γρήγορα. Θα γίνεται από ιδιώτες ελεγκτές δόμησης και προφανώς στην περίπτωση που θα εντοπίζονται αυθαιρεσίες θα υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις.
 
Η ενεργοποίηση αυτών των ελέγχων μαζί με την ηλεκτρονική ταυτότητα σίγουρα μας δίνει τους μηχανισμούς που θα εξασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξουν αυθαίρετα από εδώ και πέρα, η αν έχουμε από κάποιους, θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις και θα μπορούν να αντιμετωπίζονται.
 
ered.gr