Διαφημιζόμενοι

Στη τελική ευθεία η αύξηση αντικειμενικών αξιών

house and moneyΣτην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, κατά μέσο όρο τουλάχιστον 20%, καθώς σύντομα αναμένεται να παραδοθεί από την Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών το πόρισμα για το νέο μηχανισμό αυτόματης αυξομείωσης των αντικειμενικών τιμών.

Ειδικότερα, το πόρισμα αναμένεται να αναφέρει από ποιες βάσεις δεδομένων θα πρέπει να αντληθούν στοιχεία για τη διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών, γεγονός που σημαίνει ότι το νέο σύστημα θα στηρίζεται σε τιμές από τα τμήματα ακινήτων των εμπορικών τραπεζών, της Τράπεζας της Ελλάδος, των κτηματομεσιτικών γραφείων και των συμβολαιογραφείων της χώρας, με βάση τα οποία θα στηθεί και η «Τράπεζα Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων».
Στόχος, άλλωστε, του οικονομικού επιτελείου είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα επικαιροποιεί συνεχώς τις αντικειμενικές αξίες, ούτως ώστε να είναι πάντα ευθυγραμμισμένες με τις εμπορικές τιμές, λόγος για τον οποίο εξετάζεται όπως αυτές μεταβάλλονται με τη χρησιμοποίηση ενός «δείκτη πληθωρισμού των ακινήτων», ο οποίος θα τροποποιεί, κάθε χρόνο, τις τιμές ζώνης με βάση τις τιμές της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτουν τα εξής:

Οι τιμές θα πρέπει να αυξηθούν έως και 40% σε πολύ υποβαθμισμένες περιοχές, καθώς, λόγω των πολλών μεγάλων έργων που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια στην πρωτεύουσα και την περιφέρεια, έχει επέλθει αναβάθμιση αυτών των περιοχών. Επιπλέον, λόγω της κρίσης, οι χαμηλές τιμές των περιοχών αυτών προσέλκυσαν αγοραστές και ανέβασαν σε κάποιες περιπτώσεις τις τιμές, σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν έως το 2007.

Οι τιμές ζώνης θα πρέπει να πέσουν 20%-25% σε πολλές αστικές περιοχές, όπως η Γλυφάδα, η Κηφισιά, ο Διόνυσος κ.α., επειδή -λόγω κρίσης- πλέον δεν πραγματοποιούνται συναλλαγές στα επίπεδα όπου είχαν εκτιναχθεί τα περασμένα χρόνια.

Μεγάλες επιβαρύνσεις θα υποστούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας της επέκτασης του συστήματος των αντικειμενικών τιμών σε όλη τη χώρα. Εκατοντάδες οικισμοί, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται περιοχές σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη, Ρόδο, ακόμη και στην Αττική, θα υπαχθούν στο νέο σύστημα.

Θα υπάρξουν μειώσεις τιμών για τα εμπορικά ακίνητα, όπου οι αγοραίες τιμές έχουν μειωθεί εξαιτίας και της συρρίκνωσης της ζήτησης.

Θα πρέπει φυσικά να αναφερθεί ότι με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οι 25 φόροι που θα απογειωθούν είναι: ΦΠΑ στα νεόδμητα, φόρος μεταβίβασης στα παλαιά, φόρος μεταβίβασης στα παρακολουθήματα της πρώτης κατοικίας, φόρος της πρώτης κατοικίας, φόροι κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, φόρος 3% υπέρ δήμων στις μεταβιβάσεις, φόρος 7% υπέρ νομαρχιακών ταμείων οδοποιίας, φόρος που επιβάλλεται στη δωρεά παραχώρηση άνω των 200 τ.μ., φόροι χρησικτησίας, διανομής ακινήτου, ανταλλαγής ακινήτου, συνένωσης οικοπέδων, αναπροσαρμογής στην τετραετία.

Παράλληλα, θα αυξηθούν το Ελάχιστο Κόστος Οικοδομής, ο ΦΠΑ στα υλικά κατασκευής, ο φόρος ακίνητης περιουσίας, ίσως το «χαράτσι» που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ, το ΤΑΠ μέσω ΔΕΗ, καθώς και μια σειρά από άλλες επιβαρύνσεις, όπως οι αμοιβές δικηγόρων, μεσιτών, συμβολαίου μεταβίβασης, τέλη μετεγγραφής, ελάχιστη αμοιβή μηχανικού κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί εξάλλου ότι με βάση τις νέες αυξημένες τιμές των ακινήτων θα υπολογιστεί ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος θα ισχύσει από το 2014, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβριο και θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Ο φόρος για τα αστικά ακίνητα θα ξεκινά από 1,8 ευρώ / τ.μ. και θα φτάνει μέχρι και 30 ευρώ / τ.μ., μέσω 33 κριτηρίων υπολογισμού του ΕΦΑ, που θα προκύπτουν από τα χαρακτηριστικά των ακινήτων, όπως:

-τιμή ζώνης,
-ο όροφος ή αν έχει πρόσοψη,
-ο συντελεστής εμπορικότητας,
-το εάν είναι μισθωμένο,
-απόσταση από τη θάλασσα,
-αν βρίσκεται σε τουριστική περιοχή.

Επισημαίνεται ότι αφορολόγητο όριο δεν θα ισχύει ούτε για τα φυσικά ούτε για τα νομικά πρόσωπα, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως π.χ.  άνεργοι, πολύτεκνοι κ.ά.

Ο φόρος στα αγροτεμάχια των κατ’ επάγγελμα αγροτών θα διαμορφωθεί ως εξής:

1.     ευρώ/στρέμμα για τις εκτάσεις που βρίσκονται στα ορεινά.

2.     ευρώ/στρέμμα για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά σε μειονεκτικές περιοχές της χώρας.

3.     ευρώ/στρέμμα για εκτάσεις σε πεδινές περιοχές.

Για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις που δεν ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες ο φόρος θα είναι διπλάσιος σε σχέση με αυτόν που προκύπτει για τις εκτάσεις που ανήκουν σε αγρότες.

Για τα αγροτεμάχια που δεν είναι καλλιεργήσιμα και δεν ανήκουν σε αγρότες ο ΕΦΑ θα κυμαίνεται, με βάση και πάλι συγκεκριμένους συντελεστές υπολογισμού του, από 30, 40 και 50 ευρώ/στρέμμα.

Για τα ακίνητα των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η κλίμακα φορολόγησης θα αποτελείται από τέσσερις συντελεστές 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%.

Πηγή: naftemporiki.gr