“Χαλινάρι” στην οικοδόμηση των εκτός σχεδίου πόλης περιοχών βάζει σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την πολεοδομική ανασυγκρότηση της χώρας, το οποίο ωστόσο εξαιρεί το δήμο Ηρακλείου, με το επιχείρημα ότι είναι περιοχή υψηλής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
Σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους δήμους της Κρήτης, το δρομολογούμενο σχέδιο νόμου προωθεί σημαντικές αλλαγές και σε σχέση με την οικιστική ανάπτυξη και τις χρήσεις γης γενικότερα.
Μια από τις βασικές αλλαγές που δρομολογούνται είναι ότι συντομεύει ο χρόνος ένταξης στο σχεδιο πόλης, από 3 έως 7 χρόνια, σε αντιδιαστολή με τα όσα συμβαίνουν σήμερα καθώς υπάρχουν περιοχές που περιμένουν 25 χρόνια για να ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες… Θεμελιώδης αλλαγή είναι επίσης η κατάργηση της παρέκκλισης της αρτιότητας οικοπέδων των 2 στρεμμάτων που βρίσκονται εντός της ζώνης ακτίνας 120 μέτρων από τα όρια οικισμού. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν οικόπεδα άνω των 2 στρεμμάτων εντός της προαναφερόμενης ζώνης δεν θα έχουν αρτιότητα για να οικοδομήσουν. Με βάση το νέο σχέδιο νόμου, απαιτούνται τουλάχιστον 4 στρέμματα για να είναι άρτια και οικοδομήσιμα. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης οικονομικών δραστηριοτήτων, πλην κατοικιών σε βάθος 200 μέτρων από εθνικό ή επαρχιακό οδικό δίκτυο. Οσα οικόπεδα έχουν πρόσωπο σε κύριους οδικούς άξονες δεν θα εντάσσονται σε περιοχές αμιγούς κατοικίας.
Σε ότι αφορά στην αρτιότητα των 4 στρεμμάτων για τα εκτός σχεδίου πόλης ακίνητα δρομολογείται μια σημαντική αλλαγή. Συγκεκριμένα ενώ δεν καταργείται η αρτιότητα των 4 στρεμμάτων στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, την ίδια στιγμή, μειώνεται η δομήσιμη επιφάνεια από τα 200 τ.μ. σε 100 ή 150 τ.μ.
Στο νομοσχέδιο καθορίζονται οι ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης και οριοθετούνται σε τρεις κατηγορίες, οι εγκαταλελειμμένοι οικισμοί, οι οικισμοί με πληθυσμό άνω των 200 κατοικιών ή με περισσότερες από 300 οικίες.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε Καλλικρατικός δήμος υποχρεούται να έχει ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης. Οι συναλλαγές συντελεστή δόμησης θα γίνονται μέσω της Τράπεζας της. Από το σχέδιο νόμου αυτό εξαιρούνται εκτός από το δήμο Ηρακλείου, η Αττική, η Θεσσαλονίκη, ως περιοχές υψηλής πολεοδομικής επιβάρυνσης.
Στις ζώνες αυτές ορίζονται μέγιστη αρτιότητα 400 τ.μ. με μέγιστο συντελεστή δόμησης 0,5. Ελάχιστο εμβαδόν κάθε ζώνης υποδοχής συντελεστή δόμησης είναι τα 5.000 στρέμματα.
Μ.Βασιλάκης:
“Σφίγγει τα λουριά”
“Το νέο σχέδιο νόμου μειώνει την εκτός σχεδίου δόμηση, που καλό θα ήταν να μην υπάρχει, αλλά δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα”, τονίζει ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Μ.Βασιλάκης. Βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σταθερή κατεύθυνση καταστολής και περιορισμού της εκτός σχεδίου δόμησης. Το ορθόν θα ήταν να μην υπάρχει, όμως από τη στιγμή που έχει προχωρήσει και μάλιστα από το 1923 με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο ισχύει μέχρι και σήμερα, αποτελεί μια πραγματικότητα, την οποία οφείλουμε να διαχειριστούμε. Το νέο σχέδιο νόμου “ψαλιδίζει” την εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά αυτό είναι άδικο για όλους όσους αγόρασαν ένα ακίνητο ως οικόπεδο, το οποίο τώρα μετατρέπεται σε χωράφι. Οι άνθρωποι αυτοί πλήρωσαν και φορολογούνται ως οικοπεδούχοι και τώρα ανακόπτεται η δυνατότητα τους να χτίσουν. Κατά την άποψη μου είναι άκαιρη η παρέμβαση αυτή, όχι μόνο γιατί απαξιώνεται η ιδιοκτησία, με τους φόρους και τα χαράτσια, αλλά και γιατί σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, ανακόπτεται η οικοδόμηση, γεγονός που πλήττει άμεσα και τους πολίτες που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα ακίνητα τους, αλλά επηρεάζει αρνητικά και τον κατασκευαστικό κλάδο γενικότερα.
Πηγή: patris.gr