Διαφημιζόμενοι

Οι δημοσκοπήσεις λένε μείωση αντικειμενικών αξιών

enfia1Στροφή 180 μοιρών στο θέμα της φορολογικής αντιμετώπισης των ακινήτων, θέλει να κάνει η κυβέρνηση έπειτα και από τις απογοητευτικές δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν τα λάθη για τον ΕΝΦΙΑ.


Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο θα βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα που έρχεται σήμερα στην Αθήνα, ριζικές αλλαγές στο καθεστώς που ισχύει στα ακίνητα, ακόμη και μείωση των αντικειμενικών αξιών, ένα χρόνο νωρίτερα από τη συμφωνία που είχε γίνει. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, αν χρειαστεί, προκειμένου να ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη 6,3 εκατ. ιδιοκτητών. Εκτιμούν ότι τα μέτρα που σκέφτονται δεν θα επιβαρύνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό και οι όποιες απώλειες θα αντισταθμιστούν από τις αυξήσεις στις πωλήσεις ακινήτων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο κινήσεις είναι:

Πρόταση για μείωση των αντικειμενικών αξιών από το 2015 αντί για το τέλος του 2016 προκειμένου να αρθούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά, αφού στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές. Η μείωση των αντικειμενικών θα ελαφρύνει και τους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα όπως ο ΕΝΦΙΑ. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η μεσοσταθμική μείωση κατά 15% στις αντικειμενικές αξίες σε επίπεδο χώρας, ενώ στην Αττική η διόρθωση των τιμών θα είναι γύρω στο 13% μεσοσταθμικά. 

Ενα θέμα πάντως που θα κλιθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι το γεγονός οτι οι περιοχές οι οποίες έχουν εξαιρετικά χαμηλές τιμές ζώνης είναι κυρίως οι λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες,και τουριστικές περιοχές όπου οι τιμές στις οποίες πραγματοποιούνται οι μεταβιβάσεις ακινήτων εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από τις αντικειμενικές αξίες, ενώ τις μεγαλύτερες μειώσεις θα δουν οι λεγόμενες «ακριβές» περιοχές της χώρας, όπου μένουν νοικοκυριά με υψηλά εισοδήματα και γενικότερα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. 

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στο «πόθεν έσχες» στα ακίνητα: Με τη νέα ρύθμιση θα αποσυνδέεται το τεκμήριο απόκτησης ενός ακινήτου από την αντικειμενική αξία η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ υψηλότερη ακόμη και διπλάσια ή τριπλάσια από την εμπορική αξία του ακινήτου. Δηλαδή το «πόθεν έσχες» θα εφαρμόζεται όχι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου όπως ισχύει σήμερα αλλά στην πραγματική τιμή πώλησης του ακινήτου, σ’ αυτήν δηλαδή που αναγράφεται στο συμβόλαιο. Έτσι η εφορία θα δέχεται το ποσόν της συναλλαγής που θα αναγράφει ο αγοραστής στο συμβόλαιο αγοράς, όποιο και αν είναι αυτό χωρίς να λαμβάνει υπόψη την αντικειμενική αξία.

Η επιβολή τεκμηρίου με βάση την αντικειμενική αξία είχε οδηγήσει σε πάγωμα των αγοραπωλησιών τους τελευταίους μήνες με τους μεσίτες να βρίσκονται σε κατάσταση νευρικής κρίσης καθώς αδυνατούν να ολοκληρώσουν συμβόλαια αν και υπάρχουν αγοραστές και έτοιμα deals.

ered.gr