Διαφημιζόμενοι

Μείωση αντικειμενικών αξιών ανά ζώνη

forologisi-akinitis-periousiasΟ κ. Φλαμπουράρης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ανέφερε ότι οι αντικειμενικές αξίες δεν θα μειωθούν οριζόντια κατά 30% ή 35% όπως είχε ανακοινωθεί προεκλογικά αλλά η αναπροσαρμογή τους θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη τις ζώνες, υπογραμμίζοντας ότι σε κάποια περιοχή θα γίνει μείωση 10% και σε κάποια άλλη 40%.

Μάλιστα όπως είπε η διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών θα πάρει κάποιο χρόνο συμπληρώνοντας ότι για αυτό το λόγο μπορεί να υπάρξει όντως καθυστέρηση στον νέο φόρο ακινήτων.

Ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει δώσει προθεσμία για αναπροσαρμογή μέχρι τα τέλη Ιουνίου, διάστημα πολύ μικρό για τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να ετοιμάσουν τους νέους καταλόγους με τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε όλη τη χώρα.

 

Όσον αφορά τον ΦΜΑΠ, για την αναπροσαρμογή των τιμών θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος για τις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι αντικειμενικές τιμές είναι σήμερα περίπου 15%-20% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πραγματικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πολύ ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου ενώ σε πολύ υποβαθμισμένες περιοχές οι εμπορικές αξίες σήμερα είναι εξαιρετικά χαμηλές και βρίσκονται στο μισό ή ακόμα και στο 1/4 της αντικειμενικής τιμής.

Για το οικογενειακό αφορολόγητο όριο των 500.000 ευρώ της ακίνητης περιουσίας ο κ. Φλαμπουράρης ανέφερε ότι θα αφορά τις αξίες των ακινήτων που θα προκύψουν μετά την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών. Συγκεκριμένα, ο υπουργός ελπίζει και πιστεύει ότι θα καταργηθεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Παράλληλα τόνισε πως έχει αρχίσει η επεξεργασία του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ ενώ κάλεσε τους φορολογούμενους να πληρώσουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ που δεν έχουν εξοφλήσει καθώς και την τελευταία η οποία λήγει σήμερα.

«Δεν υπάρχει περίπτωση τα όρια για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία να τα πάμε για την οικογένεια κάτω από τις 500.000 με αναθεωρημένες τις αντικειμενικές αξίες», διευκρίνισε ο υπουργός.

 

Νέος φόρος ακινήτων


Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών ο νέος φόρος θα προσομοιάζει περισσότερο με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (Ε.Τ.ΑΚ.) που νομοθετήθηκε το 2008. Δηλαδή το αφορολόγητο όριο που θα καθιερωθεί θα αφορά μόνο μία κατοικία, την λεγόμενη «πρώτη». Αν η αξία της κατοικίας αυτής είναι μικρότερη από το αφορολόγητο όριο θα απαλλάσσεται πλήρως μόνο η κατοικία αυτή, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητα που ανήκουν στην περιουσία του φορολογούμενου, δηλαδή τα λοιπά κτίσματα, τα οικόπεδα εντός σχεδίου, τα αγροτεμάχια και οι λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου, θα υπόκεινται κανονικά σε φόρο. Αν η αξία της πρώτης κατοικίας είναι μεγαλύτερη του αφορολογήτου ορίου, τότε θα φορολογείται και η κατοικία αυτή αλλά μόνο για το τμήμα της αξίας της το οποίο υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, ενώ τυχόν υπόλοιπα ακίνητα του φορολογούμενου θα υπόκεινται κι αυτά κανονικά σε φόρο.

 

forologikanea.gr