Διαφημιζόμενοι

Ατομικό αφορολόγητο για τον ΕΝΦΙΑ

filesΑτομικό αφορολόγητο για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων και παράλληλα φορολόγηση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας, μαζί και της πρώτης κατοικίας, θα εφαρμόσει η κυβέρνηση.
 
Σε μια ακόμη… version του κυβερνητικού σχεδίου για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, η Ν. Βαλαβάνη, μετά τη συνάντησή της με το προεδρείο της ΠΟΜΙΔΑ είπε ότι θα υπάρχει ατομικό αφορολόγητο αλλά δεν μπορεί να το προσδιορίσει καθώς πρώτα θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες.
 
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο για άλλη μια φορά αυτοδιαψεύδεται καθώς τις προηγούμενες μέρες μιλούσαν για αφορολόγητη τη συντριπτική πλειοψηφία της α’ κατοικίας ενώ τώρα κάνουν λόγο για φορολόγηση του συνόλου των ακινήτων κι όχι μόνο την κύρια κατοικία. Και αυτό γιατί, το υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσε ότι με βάση τα στοιχεία του εντύπου Ε9 δεν μπορεί να ξεχωρίσει ποια από τα εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία) που έχουν οι φορολογούμενοι συνιστούν πρώτη κατοικία.
 
Με δεδομένο ότι ο ΕΝΦΙΑ απέφερε στα δημόσια ταμεία το ποσό των €2,6 δισ. στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν δεύτερες σκέψεις για το ύψος του αφορολογήτου ορίου προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες εσόδων που θα προκύψουν με την εφαρμογή του νέου φόρου.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να εγκαταλείπεται το αρχικό σχέδιο για υψηλό ατομικό αφορολόγητο στα επίπεδα των €200.000 και εξετάζονται τώρα προτάσεις για αφορολόγητο στα επίπεδα των €50.000, το οποίο ενδεχομένως να αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
 
Μάλιστα όπως έλεγαν χθες στελέχη της ΠΟΜΙΔΑ αν το αφορολόγητο διαμορφωθεί στα €50.000 το 41,7% των ιδιοκτητών ακινήτων δεν θα πληρώσει φόρο. Συγκεκριμένα περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα των οποίων η αξία με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα δεν υπερβαίνει τις €50.000.
 
Με την μείωση των αντικειμενικών αξιών θα αυξηθεί ο αριθμός των φορολογούμενων που διαθέτουν μικρής αξίας περιουσία.
 
Βέβαια μια τέτοια εξέλιξη, στο βαθμό που παραμείνει αναλλοίωτος ο εισπρακτικός στόχος του νέου φόρο ακινήτων (στα €2,650 δισ. όπως ο ΕΝΦΙΑ) θα σήμαινε μεγάλες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες μεσαίας και μεγάλης ακίνητης περιούσιας.
 
Ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα με πολλούς συντελεστές και ο ανώτερος συντελεστής ενδεχομένως θα φθάνει στο 2% . Επίσης αναμένεται να επανεξεταστούν οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ και μελετάται η απαλλαγή των αγροτεμαχίων που καλλιεργούνται.
 
ered.gr