Διαφημιζόμενοι

Άρχισε η μελέτη των αντικειμενικών αξιών

forologisi-akinitis-periousiasΤο πρώτο πόρισμα για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να παραλάβει έως τις 22 Δεκεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο αν υπάρχει έστω και μία περίπτωση αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες πριν την 1η Ιανουαρίου του 2017, όπως ορίζει το Μνημόνιο.

Με απόφαση του κ. Τσακαλώτου, συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών για τη μελέτη των δεδομένων της αγοράς των ακινήτων των περιοχών που εμπίπτουν στη φορολογική περιφέρεια Αθηνών και τη σχετική εισήγηση στον Υπουργό Οικονομικών προκειμένου να καθοριστούν οι τιμές εκκίνησης και οι συντελεστές αυξομείωσης των ακινήτων, ανάλογα με τους παράγοντες που επηρεάζουν αυξητικά ή μειωτικά την αξία τους.

Η Επιτροπή, σύμφωνα με την απόφαση, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της και να έχει υποβάλει σχετική εισήγηση στον Υπουργό Οικονομικών μέχρι την 22α Δεκεμβρίου 2015. Ανάλογες επιτροπές, αναμένεται να συγκροτηθούν και για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

Το υπουργείο Οικονομικών, παρ' ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει διατάξει την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το αργότερο έως τον περασμένο Ιούνιο, δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα το παραμικρό για να συμβιβαστεί με τις δικαστικές αποφάσεις. Η αιτία δεν είναι άλλη από τη δημοσιονομική στενότητα και τις επιταγές του Μνημονίου για άντληση εσόδων 2,650 δισ. ευρώ και το 2016 από φόρο ακινήτων (άσχετα αν θα λέγεται ΕΝΦΙΑ ή αλλιώς).

Το Μνημόνιο άλλωστε ορίζει ότι έως τον Σεπτέμβριο του 2016, οι αρχές θα εναρμονίσουν όλες τις αντικειμενικές αξίες με τις τιμές της αγοράς με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2017.

Το προηγούμενο διάστημα, υπήρξαν σκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών για μια οριζόντια μείωση της τάξεως του 10% στις «φθηνές» και μεσαίες από άποψη αντικειμενικών αξιών περιοχές με ενδεχόμενη παράλληλη αύξηση στις περιοχές φιλέτα, οι οποίες παρά την κάθετη πτώση των εμπορικών τιμών – σε μια κλινικά νεκρή αγορά- εξακολουθούν να υστερούν σε όρους αντικειμενικών τιμών.

Αποφάσεις επί του παρόντος δεν έχουν ληφθεί, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι η συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος θα γίνει το 2017. Εκτός και εάν νωρίτερα υπάρξουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις για να υπάρχει και κάλυψη έναντι της απόφασης του ΣτΕ.

forologikanea.gr