Διαφημιζόμενοι

Τι θα γίνει με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

forologisi-akinitis-periousias«Στόχος μας είναι ο νέος φόρος να είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός, να εισπράξουμε λιγότερα από περισσότερους», προσθέτοντας ότι η επιβάρυνση στα αγροτεμάχια θα είναι ελάχιστη καθώς και για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στο νέο φόρο (ΕΦΑΚ) που θα μας έρθει από το νέο έτος.  Εγώ εξακολουθώ να νομίζω πάντως ότι ο ΕΦΑΚ θα είναι ότι λέει.  Ε-ΦΑΚ όνομα και πράγμα.

Σύμφωνα με το Έθνος, μεταξύ των «κερδισμένων» του νέου φόρου θα είναι όσοι διαθέτουν κατοικία ή διαμέρισμα σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 2.200 ευρώ το τετραγωνικό.  (Πως θα βρείτε τη τιμή ζώνης; Απο εμάς φυσικά).  Στους «κερδισμένους» επίσης και όσοι διαθέτουν συνολική ακίνητη περιουσία αξίας πάνω από 800.000 ευρώ, λόγω κατάργησης του ΦΑΠ.

Αντίθετα στους χαμένους του Ενιαίου Φόρου είναι οι ιδιοκτήτες μονοκατοικιών εντός ή εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού, όσοι έχουν οικόπεδα εντός σχεδίου σε Αττική και αστικά κέντρα της περιφέρειας και οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων σε τουριστικές ή παραθαλάσσιες περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων παίρνουν τα πάνω τους.

Ο φόρος για τις κατοικίες θα ξεκινά από 2,3 ευρώ το τετραγωνικό (για τιμή ζώνης από 0-500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο) και θα φτάνει τα 14 ευρώ (για τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ το τετραγωνικό και άνω).  Για τα εντός σχεδίου οικόπεδα, ο φόρος θα ξεκινά από τα 20 ευρώ και σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα φτάνει και τα 20.000 ευρώ το στρέμμα.  Στα αγροτεμάχια ο ελάχιστος φόρος θα είναι 1,5 ευρώ το στρέμμα για αγροτικές καλλιέργειες και θα φτάνει τα 47,25 ευρώ. Αν εντός υπάρχει και κατοικία, τότε ο φόρος ξεκινά από 7,25 ευρώ και φτάνει τα 236 ευρώ το στρέμμα.  

Σχετικά με τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, όπως όλα δείχνουν, θα μειωθούν κατά 50% οι συντελεστές. Στόχος της τρόικας είναι αφενός να τονωθεί η κτηματαγορά, αφετέρου να μεταφερθεί το βάρος από τον φόρο μεταβίβασης στην κατοχή του ακινήτου.  Αν όντως γίνει μείωση του φόρου μεταβίβασης από 1/1/2014, και δεν αποφασίσουν εκ νέου να μεταθέσουν τη μείωση για άλλο έτος, συμφέρει κάποιον που έχει ένα ευρώ στην άκρη και έχει βρει κάποιο ακίνητο για να αγοράσει (δηλαδή εσείς οι 23 όλοι κι όλοι σε όλη την Ελλάδα που διαβάζετε το παρόν άρθρο) να περιμένετε λιγάκι μιας και ο φόρος σε ακίνητο αξίας π.χ. 100.000 ευρώ τώρα ανέρχεται σε 9888 ευρώ (αν μιλάμε για 1 αγοραστή και 1 πωλητή γιατί παίζει και αυτό ρόλο) ενώ μετά τη πιθανή μείωση εξοικονομείται 4944 ευρώ.

Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση για τον φόρο που θα σας έρθει ή για την τιμή ζώνης του ακινήτου σας ή για την αντικειμενική αξία του ακινήτου σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω του link  http://www.antikeimenikes-aksies.gr/index.php/prosdiorismos-antikeimenikhs-aksias