Διαφημιζόμενοι

Το τελικό σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων

forologisi-akinitis-periousiasΦαίνεται να κλείδωσε το τελικό σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ με το νομοσχέδιο να κατατίθεται πιθανότατα αύριο Τρίτη.

Ο νέος φόρος, μπορεί να είναι έως 21% χαμηλότερος από το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, ωστόσο, κρύβει πολλές παγίδες.

Κατ' αρχάς, σφοδρές αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η αδυναμία της κυβέρνησης να «περάσει» από την τρόικα μια έκπτωση στο φόρο για τα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίρια. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα υπάρχει έκπτωση 40% - 60% για τα λεγόμενα «ειδικά» κτίρια στα οποία περιλαμβάνονται τα διατηρητέα, τα υπό απαλλοτρίωση και τα ημιτελή κτίσματα, αυτά δηλαδή που ο εργολάβος ή ο ιδιώτης δεν έχουν ολοκληρώσει. Εξαιρούνται της έκπτωσης όσα είναι κλειστά ακίνητα που ο ιδιοκτήτης έκοψε το ρεύμα. Αυτά θα συνεχίσουν να θεωρούνται φορολογητέα ύλη και θα πληρώσουν κανονικά φόρο, παρά τις φήμες των τελευταίων ημερών.

Επίσης, το νομοσχέδιο θα προβλέπει απαλλαγές με εισοδηματικά κριτήρια για τους τρίτεκνους, πολύτεκνους, ανέργους και άτομα με αναπηρία. Επίσης, απαλλάσσονται πλήρως στάνες, θερμοκήπια και άλλα αγροτικά κτίσματα ενώ μειώνονται οι φόροι και για τα οικόπεδα. Ακόμη, ο φόρος μεταβίβασης πάει στο 3% από 10% σήμερα. Οι βασικές ρυθμίσεις που προβλέπονται είναι οι εξής:

Θα επιβάλλεται ένας φόρος που θα επιβαρύνει όλα τα ακίνητα (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, γραφεία, καταστήματα) και διπλός φόρος για τους ιδιοκτήτες αστικών πάνω από 300.000 ευρώ. O κύριος φόρος θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών και εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους κ.λπ.). Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών:

Kτίρια: O συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια. Στο πρώτο κλιμάκιο, όπως προκύπτει από την κλίμακα για ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 500 ευρώ ανά τ.μ. ο βασικός φόρος διαμορφώνεται στα 2 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ ο ανώτατος συντελεστής των 13 ευρώ επιβάλλεται για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 5.001 ευρώ ανά τετραγωνικό. Mε την εφαρμογή του νέου φόρου όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους μόνο κατοικίες χωρίς οικόπεδα, ανεξαρτήτως αξίας, θα πληρώσουν το 2014 χαμηλότερο φόρο σε σχέση με φέτος.

Για τα κτίρια ειδικών συνθηκών (διατηρητέα, υπό απαλλοτρίωση κ.λπ.) προβλέπεται μειωτικός συντελεστής, ο οποίος θα περιορίζει τον τελικό φόρο έως 60%.

Για τα ημιτελή μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα προβλέπεται μειωτικός συντελεστής 0,4 που περιορίζει τον τελικό φόρο κατά 40%.

Απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (μαντριά, στάνες, στάβλοι, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής κ.λπ.).

Oικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: O βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα, σε 25 κλιμάκια.
Aγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: O βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα. Προβλέπεται, επίσης, συντελεστής θέσης κλιμακούμενος από 1 έως 3, συντελεστής άρδευσης 1,1, συντελεστής χρήσης 0,1 για τις δασικές εκτάσεις, 0,5 για τους βοσκοτόπους, 2 για τις καλλιέργειες κάθε είδους, 5 για τα λατομεία. Για τις εκτάσεις που περιλαμβάνουν και κατοικία εξοχική ή κύρια άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων, θα εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας 5.

O συμπληρωματικός φόρος θα έχει τη λογική του Φόρου Aκίνητης Περιουσίας (ΦAΠ) που ισχύει και σήμερα. Δηλαδή θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των οικοπέδων εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητο όριο και προοδευτική φορολογική κλίμακα. Tο αφορολόγητο όριο θα είναι αυξημένο στις 300.000 ευρώ. Eπίσης οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητες περιουσίες συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Mισό φόρο ακινήτων θα πληρώσουν το 2014 όσοι έχουν εισοδήματα κάτω από 9.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο, υπό την προϋπόθεση ότι η επιφάνεια των κτισμάτων που έχουν στην κατοχή τους δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Για τρίτεκνους, πολύτεκνους και για άτομα με αναπηρία άνω του 80%, που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή. O νέος φόρος θα καταβληθεί το 2014 σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Iούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο, ενώ από το 2015 θα εξοφλείται σε εννέα μηνιαίες δόσεις.
                                                                                                                                                        Πηγή:ered.gr