Διαφημιζόμενοι

Οι οριστικές αλλαγές στο φόρο υπεραξίας

forologisi-akinitis-periousiasΔημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις για την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας τις οποίες υπέγραψαν οι Υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης και Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης.
Οι αποφάσεις αναμένεται να ενεργοποιηθούν στην εφαρμογή του Taxisnet με σκοπό οι συμβολαιογράφοι να μπορούν να εκδόσουν Ταυτότητα Οφειλής για την πληρωμή του φόρου υπεραξίας.
Οι αποφάσεις
Αναλυτικότερα, όσον αφορά στις νέες διατάξεις όσοι μεταβιβάσουν  ακίνητα που είχαν στην κατοχή τους πριν από το έτος 1995 απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας, επίσης προβλέπεται αφορολόγητο όριο €25.000 εφόσον ο φορολογούμενος είχε στην κατοχή του το ακίνητο για τουλάχιστον πέντε έτη.
Σημειώνεται ότι ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% επί των κερδών που προκύπτουν μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης του ακινήτου. Αν δεν υπάρχει τιμή κτήσης αυτή υπολογίζεται με βάση έναν μαθηματικό τύπο λαμβάνοντας υπ' όψιν τον πληθωρισμό των ετών που έχουν μεσολαβήσει ανάμεσα στην απόκτηση και την πώληση. Αναφορικά με τον χρόνο κτήσης υπογραμμίζεται πως είναι ο χρόνος απόκτησης ποσοστού τουλάχιστον 75% του μεταβιβαζόμενου δικαιώματος επί της ακίνητης περιουσίας.
Τέλος, σχετικά με τα αυθαίρετα, χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος που δηλώνεται ως χρόνος ανέγερσης και πιστοποιείται από το μηχανικό στη σχετική αίτηση τακτοποίησης (σε περιπτώσεις που έχει γίνει τακτοποίηση εξ ολοκλήρου αυθαίρετης κατασκευής). Για την μερικώς αυθαίρετη τακτοποίηση χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος κτήσης του νόμιμου κτίσματος.
Το σχετικό ΦΕΚ μπορείτε να το βρείτε από την ιστοσελίδα www.et.gr όπου θα αναζητήσετε αριθμό φύλλο 1036 τεύχος Β με ημ/νια 25/4/2014.
Πηγή: ered.gr