Διαφημιζόμενοι

Σχέδιο μείωσης πόθεν έσχες στην αγορά ακινήτων

forologisi-akinitis-periousiasΗ κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια για να ξεπαγώσει η αγορά ακινήτων. Ένα από αυτά τα σχέδια κάνει λόγο για «κούρεμα» έως 40% στο «πόθεν έσχες» για την απόκτηση ακινήτων, με μείωση των αντικειμενικών τιμών καθώς οι αγοραστές τώρα είναι υποχρεωμένοι να δικαιολογούν τα χρήματα που αναγράφονται στο συμβόλαιο (η αντικειμενική αξία) και όχι η πραγματική τιμή στην οποία γίνεται η αγοραπωλησία.
Με βάση το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, θα λαμβάνεται υπόψη από την εφορία το 60% - 70% της τιμής πώλησης, δηλαδή θα υπάρχει έκπτωση έως 40% στην αντικειμενική αξία πάνω στην οποία υπολογίζεται το πόθεν έσχες. Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, η μείωση θα αφορά μόνο το πόθεν έσχες κι όχι τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τον φόρο μεταβίβασης ή άλλες επιβαρύνσεις. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί το ποσό του τεκμηρίου για τη δαπάνη αγοράς.

Για παράδειγμα, αν κάποιος αγοράσει ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ για να δικαιολογήσει το «πόθεν έσχες», θα πρέπει να αποδείξει στην Εφορία πού βρήκε τα 150.000 ευρώ και όχι το ποσό των 250.000 ευρώ που είναι η αντικειμενική. Η έκπτωση του 40% θα ισχύει μόνο για το «πόθεν έσχες». Εν τω μεταξύ υπάρχουν σενάρια για μείωση των αντικειμενικών αξιών νωρίτερα από το 2017, πιθανότατα και μέσα στο 2015. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις για μεσοσταθμική μείωση των τιμών κατά 15% έτσι ώστε να υπάρξει και αντίστοιχη μείωση των επιβαρύνσεων στο ακίνητο. Κάτι τέτοιο βεβαίως απαιτεί την άδεια της τρόικας ενώ θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή καθώς υπάρχουν περιοχές -κυρίως λαϊκές- όπου οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να αυξηθούν ακόμη και πάνω από 40%. Επομένως, ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους.

Πηγή ered.gr